Fortsatt hjelp til Manipur

14.12.2023
Vår medarbeider Juhani Halonen har, sammen med sin sønn Jehosh, igjen reist til Manipur for å hjelpe de som mistet alt i den forfølgelsen de opplevde. Han har sendt oss følgende rapport:
Endelig noe mykt å sove på.
Endelig noe mykt å sove på.     

I forkant av reisen ble jeg fortalt at det ikke er trygt å dra til Imphal (hovedstaden). Meithei-folket ønsker å hindre folk fra å hjelpe kukiene, som er den forfulgte kristne minoriteten. Ved Guds nåde ankom vi trygt uten problemer.Pastor Onkho tok imot oss, og vi fikk innkvartering på et av gjestehusene til Kuki Baptist Convention (KBC). Samme kveld møtte vi noen av KBC-lederne og planla programmet for oppholdet. KBC er en etablert organisasjon med mange kirker over hele Manipur.De fleste som er berørt av angrepene tilhører KBC-kirkene i landsbyene. Hovedkontoret til KBC ligger i Imphal, der det er menigheter som bidrar med store økonomiske ressurser til resten av kirkesamfunnet.

Fortsatt hjelp til ManipurBarn i flyktningeleir har endelig fått madrasser å ligge på.

Etter angrep på kukiene forlot alle kristne Imphal. Hovedkontoret deres ble overtatt av forfølgerne. De mistet alt; eiendommer, møbler og datamaskiner. De er helt lammet nå, og har ikke penger til pastorlønninger. Da jeg snakket med KBC-lederne, var det gitt overnatting til mer enn 12.000 familier ved forskjellige KBC-kirker. Det er vanskelig å få inntektsbringende arbeid.
    Mange flyktninger er fra landsbyer og mangler kvalifikasjoner for arbeidsmarkedet i byen. De pleide å dyrke ris, grønnsaker, ananas osv. Nå har de ingen jord og ingen avlinger.

FLYKTNINGLEIRER
Vi besøkte en flyktningleir hvor det er 65 familier (mer enn 300 personer) i en stor hall med tøyskillevegger. Folk sov på gulvet uten madrasser, med tepper av plast. Det går mot vinter, og temperaturen var rundt 18 grader. Den vil gå ned til 10 grader i desember. Vi anskaffet derfor gode madrasser og tykke ulltepper. Deretter besøkte vi sju steder der det ble delt ut madrasser og tepper til 150 familier. Alle var svært takknemlige for hjelpen og omsorgen fra sponsorer i Norge. Vi har også distribuert madrasser og tepper til nødlidende familier som har etablert seg i landsbyer utenfor flyktningleirene. Videre har vi bidratt med mat slik at flyktningene får et mer fullverdig kosthold.

Fortsatt hjelp til ManipurJuhani sammen med flyktninger i Manipur.

RETREAT FOR TRAUMEBEARBEIDELSE
På forespørsel fra KBC-lederne inviterte vi til en samling for 60 pastorer med familier som alle har flyktet. Familiene var traumatisert av opplevelsene de hadde vært gjennom.  Jeg lyttet til deres problemer. Deretter forsøkte jeg å motivere og styrke dem mentalt og åndelig. De fikk god mat og et lite pengebeløp. Jeg oppmuntret dem til å fortsette arbeidet med å hjelpe andre flyktninger. Pastorene viste stor takknemlighet overfor norske givere.

FREMTIDIGE BEHOV
Dersom forfølgelsen fortsetter, vil kristne i Manipur fortsatt ha store behov for hjelp. Det er flere unge i leirene som ikke har mulighet for verken jobb eller skolegang. På sikt kan det bli nødvendig å starte ulike former for undervisning og opplæringsprogram for å lære dem et fag. Da trengs det penger til lærere og undervisningsmateriell. Fremfor alt trenger de fortsatt mat og klær. Det er fremdeles noen av hjelpesentrene i de mest avsidesliggende områdene som ikke får hjelp.

Fortsatt hjelp til ManipurGlede over nye madrasser.

Mange har bare de klærne de i full fart fikk med seg, og det er fremdeles mange som trenger madrasser og varme tepper nå som det går mot vinter. Det er mange lokale krefter som er klare for å ta et tak, men det trengs hjelp utenfra. Vi for vår del er beredt på å gjøre en forsterket innsats, men har også behov for støtte fra dere i Norge.

 

Powered by Cornerstone